مراحل کشتار دام
مراحل کشتار دام
در کشتارگاه های صنعتی مراحل کشتار یک دام به ترتیب زیر میباشد:
1. بازرسی قبل از کشتار
2. نگهداری دام در سالن انتظار
3. بی حسی
4. خون گیری
5. کندن پوست
6. تخلیه اعماء و احشاء
7. دو شقه کردن لاشه(در مورد گاو)
8. بازرسی پس از کشتار
9. دوش دادن ( شستشو)
10 حمل به سردخانه
به ادامه مطلب بروید
· بازرسی قبل از کشتار
همان اندازه که بازرسی پس از کشتار اهمیت دارد بازرسی قبل از کشتار نیز با اهمیت والزامی است. زیرا تشخیص بسیاری از بیماری ها مثل هاری ، کزاز ، لیستریوز و ... صرفا روی دام زنده انجام گرفته و علائم خاصی را در لاشه حیوان ایجاد نمیکند بنابر این این بیماری ها را باید در بازرسی قبل از کشتار تشخیص داد . همچنین بازرس باید در بازرسی قبل از کشتار بیماری هایی مانند کزاز ، هاری ، تب مالت ، سیاه زخم را تشخیص داده و از کشتار دام و انتقال آلودگی به پرسنل و لاشه های دیگر جلوگیری کند.
· سالن های انتظار
یکی از قسمت های ضروری کشتارگاه است و دام قبل از کشتار در این مکان نگهداری میشود و استراحت دام در سالن انتظار چند هدف را برآورده میکند:
1. بازرسی قبل از کشتار در سالن انتظار انجام میشود
2. استرس های حمل و نقل برطرف میشود و خستگی برطرف شده و ذخایر سلولهای عضلانی جبران میشود
3. دستگاه گوارش دام در سالن انتظار تخلیه شده و سالن کشتار آلوده نمیشود.
· بی حسی
بی حس کردن دام قبل از کشتار باعث افزایش سرعت کار ، کاهش صدمه به پرسنل، خون گیری بهتر،زجر کمتر دام و ... میگردد.بنابراین بی حس کردن دام قبل از کشتار علاوه بر اینکه مضر نمیباشد فوایدی هم دارد.
روش های مختلف بی حسی عبارتند از :
1. بی حسی مکانیکی با استفاده از وسایلی مانند تپانچه ، چکش
2. بی حسی الکتریکی که بهترین روش بوده و در ایران نیز استفاده میشود.
3. بی هوش کردن حیوان با CO2
· خون گیری
عملیات اصلی کشتن دام در این مرحله میباشد . از نظر شرع اسلام سینه دام باید رو به قبله باشد و سلاخ مسلمان باشد و بسم الله بگویدو چهار رگ اصلی گردن یعنی jagular veins , carotid arteries بریده شود و پایین حنجره بهترین محل برش میباشد.
· پوست کنی
پوست کنی به کمک چاقو انجام میگیرد به گونه ای که چاقو در دست راست بوده و دست چپ با سطح بیرون پوست تماس دارد. این دو دست نباید با هم برخورد داشته باشند.
در بعضی کشتارگاه ها دستگاه پوست کن وجود دارد که پوست را به کمک سلاخ میکند و سرعت پوست کنی را افزایش میدهد.
· تخلیه اعماء و احشاء
برای تخلیه احشا دنده های جناغ بریده میشود و دستگاه گوارش باید به شکلی خارج شود که کمترین آلودگی ایجاد گردد. روده همراه با اسفنکتر خارج میگردد و برای قطع مری بهتر است دو لیگاتور زده و از بین دو لیگاتور برش داد یا اینکه مری را بیرون کشیده و آن را قطع نکرد.
· بازرسی پس از کشتار
بازرسی پس از کشتار همان بازرسی گوشت یا لاشه میباشد که توسط دامپزشک بازبین گوشت ، کاردان و تکنسین های بازرسی گوشت انجام میشود.
بازرسی لاشه در مورد گاو در فاصله بین شقه کردن و دوش دادن و در مورد گوسفند و بز در فاصله تخلیه اعماء و احشاء و دوش دادن انجام میشود.
معمولا در کشتارگاه ها در کنار محل تخلیه اعماء و احشاء محلی برای بازرسی تعیین میگردد. محل بازرسی باید دارای شرایط زیر باشد:
1. دارای وسعت کافی باشد
2. دارای نور کافی باشد
3. دارای تجهیزات کافی جهت بازرسی باشد.
بازرسی پس از کشتار به طور کلی شامل مراحل زیر میباشد:
1. نظر افکندن و مشاهده دقیق
2. ملامسه دقیق اعضاء مورد معاینه
3. برش های لازم جهت معاینه و بازرسی
ترتیب بازرسی پس از کشتار به صورت زیر میباشد:
1- سر و زبان 2- اعضاء حفره صدری 3- کبد 4- روده ، معده ، طحال 5- رحم 6- پستان 7- کلیه 8-لاشه