استرپتوکوکوزیس در ماهی ( Streptococcosis )
استرپتوکوکوزیس در ماهی
( Streptococcosis )
بیماری استرپتوکوکوزیس در ماهیان به عنوان یک بیماری رایج مطرح نیست اگر چه در موارد ابتلا میتواند تلفات قابلملاحظهای را به همراه داشته باشد.
این بیماری از لحاظ بهداشت عمومی اهمیتداشته و امکان انتقال بیماری به انسان وجود دارد.
عامل :
باکتری های جنس استرپتوکوکوس ( Streptococcos )
باکتری های گرم مثبت و کروی شکل هستند ، اسپور داخلی تولید نمیکنند ، غیر متحرک و بعضی کپسول تولید میکنند.
علاوه بر جنس استرپتوکوک،گروههای دیگری از باکتریهای مرتبط با این دسته وجود دارد که میتوانند عوارض و بیماریهای مشابهی را ایجاد کنند از جمله: لاکتوکوکوسها (Lactococcus) ، انتروکوکوسها (Entrococcus) و واگوکوکوسها (Vagococcus).
معمولا تمامی بیماریهای ایجاد شده توسط باکتریهای مذکور به عنوان بیماری استرپتوکوکوزیس تلقی میشوند.
باکتریهای عامل بیماری در طول سال در محیط آبی بخصوص در آبهای غنی از مواد آلی امکان بقای بیشتری دارند اما بیماری بیشتر در تابستان وقتی که دمای محیط افزایش می یابد بروز می کند.
انتقال :
انتقال افقی بوده و از طریق تماس مستقیم از ماهی مبتلا یا غذای آلوده صورت میگیرد.
عوامل تاثیرگذار در بروز بیماری :
اغلب عوامل بیماریهای عفونی در ماهیان را میکروارگانیسمهای فرصتطلب تشکیل میدهند. این بدان معنی است که حضور عوامل پاتوژن در محیطزیست ماهی جهت وقوع بیماری کفایت نمیکند.
لذا عوامل دیگری بایستی وجود داشته باشد که زمینه بیماریزایی عامل پاتوژن و غلبه آن بر سیستم ایمنی ماهی را فراهم سازد. به طور کلی این عوامل مستعدکننده را تحت عنوان «استرس» میشناسیم. تعدادی از عوامل استرسزا که در وقوع بیماری استرپتوکوکوزیس موثر هستند، عبارتند از:
- بالا رفتن درجه حرارت آب (به خصوص در فصل تابستان)
- بالا بودن تراکم ماهیان پرورشی
- دستکاری و برداشت محصول از استخر
- پایین بودن کیفیت آب (بالا بودن آمونیاک یا نیتریت و...)
- رویش شدید گیاهی در منابع تامین آب
- کمبود اکسیژن
- انگل های خارجی
رواج نادرست تهیه غذاهای ساختگی در مزارع نیز از عوامل تاثیرگذار در بروز این بیماری است به طوری که استفاده از شگ ماهیان جنوب یا سایر عناصر غذایی که میتوانند دارای بار آلودگی مختلفی باشند در شیوع و گسترش بیماری میتواند موثر باشند.
علائم بالینی :
شنای نامنظم،از دست دادن تعادل،بیحالی ، تیرگی پوست، اگزوفتالمی یک طرفه یا دو طرفه ،کدورت قرینه، خونریزی در اطراف یا داخل چشم،صفحات آبششی، پایه بالهها، ناحیه شکمی و اطراف مقعد،آسیت، بروز زخمهای پوستی از جمله علائم بیماری در ماهیان مبتلاست.
معمولا جراحات همراه با خونریزی بوده که به تدریج بزرگ و زخمی شده و مواد نکروتیک ترشح میکنند. این جراحات دارای یک ناحیه تیره دراطراف خود میباشند. این جراحات در مقایسه با جراحات فرونکلوزیس و یا ویبریوزیس سطحی ترند.
نواحی آلوده بخصوص در قسمت قدامی ساقه دمی در سطح پشتی ، سرپوش آبششی ، اطراف دهان و به صورت غیرمعمول در ناحیه زیر سرپوش آبششی دیده میشوند.
جراحات ناحیه مخرجی متداول است به طوریکه مخرج و باله مخرجی را نیز در بر میگیرد.
در چشم ها پرخونی و سپس خونریزی عروق شبکیه اتفاق می افتد و سپس نکروز عدسی چشم و حتی خروج مواد نکروتیک بواسطه زخم قرنیه ادامه می یابد.
ممکن است خونریزی عروق آبششی اتفاق بیفتد و منجر به خونریزی وسیع و مرگ ماهی شود.
در برخی از موارد ابتلا این امکان وجود دارد که ماهیها تا زمان مرگ هیچگونه علائم کلینیکی نشان ندهند. از میان علائم فوقالذکر،خونریزی، بیرون زدن چشمها، شنای نامنظم و مرگومیر سریع از علائم شاخص بیماری محسوب میشود.
علائم کالبدگشایی :
در کالبدگشایی علائم زیر مشاهده میشود: تجمع مایعات خونی در محوطه بطنی، طحال بزرگ و پرخون،کبد بیرنگ،تورم در اطراف قلب و کلیهها. پریکاردیت.
تعدادی از گونههای استرپتوکوکوس باعث ایجاد عفونت در مغز و سیستم عصبی (مننژیت) ماهیها میشوند که میتواند بیانگر علت شنای نامنظم و نامتعادل در ماهیان آلوده باشد.
دستگاه گوارش ممکن است پر خون شده و با کنده شدن قابل توجه ناحیه مخاطی همراه باشد.
تشخیص :
در تشخیص تجربی استرپتوکوکوس تاکید بر اخذ تاریخچه بیماری و علائم کلینیکی،یافتههای کالبدگشایی، جداسازی و شناسایی باکتری گرم مثبت از بافتهای مغز، طحال،کلیهها یا کبد بایستی موردتوجه قرار گیرد.
در ماهیان با شنای نامتعادل،اگزوفتالمی،خونریزی و مرگ و میر شدید و سریع و مشاهده کوکسیهای گرم مثبت جداسازی شده از مغز، کلیه یا سایر ارگانهای ذکر شده میتوان شدیدا به بیماری مظنون شد.
برای تشخیص قطعی اقدام به کشت نمونه از اندامهای داخلی به خصوص مغز و کلیه و به دنبال آن جداسازی باکتری موردنیاز است. محیط کشت انتخابی جهت استرپتوکوکوس آگار خوندار است.
پیشگیری :
تنها راه کنترل این بیماری ضد عفونی دوره ای استخرها، تجهیزات و ماهی ها می باشد. عدم ورود ماهیان آلوده و در جابجایی های ماهیان مخازن حمل باید کامل ضد عفونی گردد. استفاده از پروبیوتیک ها ( گونه ای از آئروموناس سوبریا) در خوراک تلفات ناشی از این بیماری را بسیار کم نموده است.
عوامل مؤثر در کنترل و پیشگیری عبارتند از :
1- کاهش تراکم ماهی تا حد استاندارد
2- دفن بهداشتی ماهیان تلف شده
3- قرنطینه بچه ماهیان قبل از ورود به استخرها
4- تهیه بچه ماهی از مراکز معتبر و دارای گواهی تضمین سلامت
5- تهیه غذا از شرکتهای معتبر و مطمئن
6- واکسیناسیون و ضد عفونی بچه ماهیان قبل از ورود به استخر
7- جلوگیری از وارد شدن استرس به ماهی به ویژه در فصول گرم سال و در آبهای با درجه حرارت بالای 16 درجه سانتی گراد
8- خشک نگه داشتن کارگاههای آلوده و ضد عفونی استخرها قبل از ماهیدار شدن
واکسیناسیون :
واکسیناسیون علیه این بیماری سبب افزایش مقاومت ماهی ، سلامت ماهیها و بهبود وضعیت بهداشتی ماهیان می شود
در نتیجه سبب افزایش رشد ، کاهش تلفات ماهی ، بهبود ضریب تبدیل غذایی و کاهش ضایعات غذا می شوند لازم به ذکر است که باید فقط ماهیان سالم را واکسینه نمود . برای فعال شدن دستگاه ایمنی باید به ماهی فرصت کافی داد به عبارت دیگر می بایست در زمان مناسب و قبل از زمان احتمال شیوع بیماری واکسیناسیون را انجام داد.
زیرا مدتی طول می کشد تا آنتی ژن واکسن دستگاه ایمنی بدن ماهی را وادار به تولید آنتی بادی کند و این امر بستگی به درجه حرارت آب دارد.
واکسیناسیون را می توان به صورت غوطه وری ، خوراکی و تزریقی انجام داد.
به منظور افزایش اثرواکسن و بالا بودن سطح ایمنی و افزایش دوره ایمنی ، واکسن یاد آور و مواد تحریک کننده پاسخ ایمنی نیز بکار برده شود .
مناسب ترین دما برای واکسیناسیون 10-8 درجه سانتی گراد می باشد.
درمان :
انجام تست آنتیبیوگرام جهت انتخاب آنتیبیوتیک مناسب برای درمان توصیه میشود. از جمله آنتیبیوتیکهای موثر میتوان به اریترومایسین و آموکسیسیلین اشاره کرد. یک دوز خوراکی اریترومایسین از طریق غذا به مدت 10 تا 14 روز در درمان این بیماری موثر است.
اریترومایسین به میزان 25-50 میلیگرم بر کیلوگرم وزن ماهی در روز و به مدت 4-7 روز موثر است.
vetshoop.ir
اپلیکیشن موبایل دامپزشک همراه
برای تهیه محصولات دامپزشکی و دامپروری ، کتابها و فیلم های آموزشی از قسمت زیر استفاده کنید.