ویژگیهای عسل طبیعی و عسل تقلبی
ویژگیهای عسل طبیعی و عسل تقلبی
عسل طبیعی دارای ویژگیهای خاصی است که بیشتر مردم قادر به تشخیص آن نمیباشند و تنها افراد با تجربه مثل خود زنبورداران میتوانند تا حدودی مرغوبیت آن را تشخیص دهند . بطور کلی چنانچه مواد تشکیل دهنده عسل با فرمول اصلی آن مطابقت داشته باشد ، طبیعی و در غیراینصورت تقلبی است . بنابراین تشخیص صحیح طبیعی بودن آن تنها در آزمایشگاه امکان پذیر است که متاسفانه چنین مکانی در کشور ما وجود ندارد. و این ازمایش تا حدودی از طریق تجربه به طور روزمره انجام میشود به این ترتیب که :
یک قاسق چایخوری را در شیشه عسل فرو برده و بیرون می آورند ، هنگام بیرون کشیدن قاشق یک رشته از عسل چسبناک ایجاد میشود که ظاهرا هرچه این رشته طویل تر باشد مرغوبیت عسل بیشتر است .
به ادامه مطلب بروید
نکته دیگر اینکه زمانیکه رشته مورد بحث قطع شد ، نشانه دیگر عسل مرغوب این است که در این هنگام باید مانند جیوه به طرف بالا بجهد .
از طرفی میتوان تا حدودی از طریق رنگ ، بو ،مزه ، طعم و یکنواختی عسل مرغوبیت آن را تشخیص داد.
دستگاه کوچکی نیز به نام رفراکتومتر ( RefraktoMeter ) وجود دارد که میتوان در اسرع وقت بوسیله این دستگاه به طبیعی بودن عسل پی برد. نحوه ی کار دستگاه به این صورت است که در روی صفحه ان مقداری عصل ریخته ودر برابر نور به آن نگاه میکنیم و از طریق این دستگاه شخص میتواند میزان آب و سایر مواد تشکیل دهنده عسل را مشاهده نموده و مرغوبیت ان را مشخص نماید.
انواع رفراکتومتر را در تصویر مشاهده میکنید
عسل تقلبی عسلی است که مواد تشکیل دهنده آن با فرمول عسل طبیعی مطابقت ندارد . اگر این نوع عسل را در دستگاه رفراکتومتر قرار دهیم میزان آب آن بیشتر و سایر مواد آن کمتر از حد معمول نشان داده میشود.
به طور کلی میتوان گفت عسلی که توسط زنبور از شهد گلها تهیه میشودعسلی کاملا مرغوب و طبیعی است وعامل اصلی نامرغوب بودن عسل زنبورداران میباشند . اینخودبه چند طریق امکان پذیر است :
1- زنبورداران پس از استخراج عسل از کندو مقداری شربت غلیظ به آن اضافه میکنند که هرچه میزان این شربت غلیظ تر باشد از خلوص عسل بیشتر کاسته میشود.
2- زمانی که زنبوردار باید از شهد گل استفاده کند شربت غلیظی در اختیار زنبوران قرار میدهد که درنتیجه از اختلات شهد گل با این شربت عسا تقلبی حاصل میشود.
3- زمانی که شهد گل رو به اتماماست قاب خالی را در ظرف پر از شربت غلیظ فروبرده و سپس آن رادر کندو قرار میدهند که درنتیجه عسل با شربت مخلوط شده و عسل تقلبی بدست می آید.