آبیوتروفی مخچه(هیپوپلازی) در اسبهای عرب (Cerebellar abiothrophy)
آبیوتروفی مخچه(هیپوپلازی) در اسبهای عرب
(Cerebellar abiothrophy)
بیماری در اسب های عرب خالص یا دورگه های عرب رخ می دهد. کره اسبها ممکن است با ابتلای به آن متولد شوند؛ اما اکثر دام ها نشانه های بالینی را اولین بار پس از سن ۶ ماهگی نشان می دهند. بیماری در آغاز به عنوان یک هیپوپلازی مخچه گزارش گردید، اما اغلب تعاریف اشاره بر آن دارند که دژنرسانس در دام پس از تولد آغاز می شود. این امر بعضی از نویسندگان را بر آن داشت که بیماری را به عنوان یک آبیوتروفی طبقه بندی نمایند. سایر محققین عقیده بر آن دارند که دوره بالینی و آسیب شناختی بیماری همواره با دژنرسانس پیشرونده پس از تولد دستگاه عصبی همخوانی ندارد.
نشانه های آبیوتروفی مخچه به طور ناگهانی و در محدوده ای از عدم تعادل خفیف تا اختلال کامل و منتشر در عملکرد مخچه بروز می نماید. بعضی اسبها پیشرفتی در علایم را نشان نمی دهند درحالی که در سایرین بیماری طی یک دوره زمانی پیشرفت آهسته ای دارد که به دنبال آن وضعیت ثابت می گردد. نخستین نشانه بالینی در اکثر کره اسبها عدم آگاهی خفیف از موقعیت و حرکات بدن است. همچنانکه نقایص بدتر می شوند، دامهای مبتلا علایم افزایش غیر طبیعی تونوسیته و گامهایی سفت و سخت همراه با فراتر رفتن حرکات از آنچه مورد نظر است (hyperimetric) را نشان می دهند، که دراثر تحریک تشدید می گردد. در شدیدترین موارد، هنگامی که دام به طور ناگهانی رم کند، ممکن است روی دو پا بلند شود و روی پشت بیفتد. نشانه های بالینی که در دامهای به شدت مبتلا پدیدار می شوند، عبارتند از لرزش سر که همزمان با تلاش بیمار برای انجام کاری خاص افزایش می یابد، عدم تعادل تنه و تشدید بازتابهای هر چهار اندام حرکتی با دور گردانیدن دام به طور ناگهانی و سریع با با بستن چشم بیمار و هدایت آن در مسیری دارای مانع، این نقایص به طور اغراق آمیزی تشدید می گردد. در اغلب دام های بیمار پاسخ تهدیدی وجود ندارد و تیزبینی طبیعی است؛ با این وجود، در دو کرواسب مبتلا پاسخ های تهدیدی طبیعی گزارش شده است. حرکات منظم چرخشی و بدون اختیار هر دو کره چشم به ندرت رخ می دهد.
مطالعه ای گزارش نمود که اسبهای مبتلا دارای افزایش اندکی در تراکم گویچه های سفید و سرخ خون در مایع مغزی نخاعی (CSF) بودند، اما این تغییرات می تواند به خونریزی ناشی از دستکاری انسان مربوط بوده باشد. غلظت پروتئین در CSF به طور قابل توجهی افزایش یافته بود (متوسط = ۲۲۶.3 میلی گرم/ دسی لیتر). علت هیپوپلازی مخچه در اسبهای عرب ناشناخته است، اما وقوع آن الگویی خانوادگی دارد. یک بررسی میزان شیوع بیماری درون یک خانواده شامل ۳۶ کره اسب را ۸٪ و در خانواده دیگری شامل ۶۷ کره اسب را ۶٪ گزارش نموده است. دو رأس از چهار کره اسب نر یک مادیان که از پدر و مادر یکی بودند مبتلا شدند. بررسی شجره نامه ۱۹ دام مبتلا نشان دهنده درجه خویشاوندی بالا بین بیماران بود.
درمان مؤثری برای آبیوتروفی مخچه در کره اسبهای عربی وجود ندارد. هنگامی که بیماری تشخیص داده شد، صاحبان دامها باید درباره احتمال ارثی بودن ماهیت بیماری راهنمایی شوند و باید تشویق شوند تا استفاده از پدر و مادر و خاندان بیمار به عنوان گله تولید مثلی را ادامه ندهند.
vetshoop.ir
اپلیکیشن موبایل دامپزشک همراه
برای تهیه محصولات دامپزشکی و دامپروری ، کتابها و فیلم های آموزشی از قسمت زیر استفاده کنید.