وت شاپ بلاگ (دامپزشکی و دامپروری)

کتاب ، جزوه ، فیلم ، اپلیکیشن در زمینه دامپزشکی و حیوانات

وت شاپ بلاگ (دامپزشکی و دامپروری)

کتاب ، جزوه ، فیلم ، اپلیکیشن در زمینه دامپزشکی و حیوانات

وت شاپ بلاگ (دامپزشکی و دامپروری)
فروشگاه دامپزشکی و دامپروری
اپلیکیشن دامپزشک همراه
آخرین نظرات

اطلاعات مندرج در برگه بهداشتی همراه جوجه

پنجشنبه, ۳ تیر ۱۴۰۰، ۰۸:۵۴ ق.ظ

اطلاعات مندرج در برگه بهداشتی همراه جوجه

برگه بهداشتی همراه جوجه که به تعبیری شناسنامه آن به شمار می آید برای انتقال اطلاعات مهمی در زمینه ی کیفیت جوجه طراحی شده است.

در مجموع مطالب مهم در این منبع اطلاعاتی را به 4 دسته میتوان تقسیم کرد :

  1. سن گله مادر

نخستین بخش حائز اهمیت از اطلاعات موجود در این برگه سن گله مادر است.شاید در ابتدا سن گله مادر مقوله ای بی اهمیت جلوه نماید اما میتواند راهنمای برخی انتظارات متفاوت از جوجه و به تبع آن تدابیر خاصی در مورد آن باشد.

به ادامه مطلب بروید

ولین تاثیری که سن گله مادر بر کیفیت جوجه میگذارد بر روی وزن آن است . هنگامی که گلهمادر بسیار جوان بوده و به تازگی دوره تولید را آغاز نموده باشد به دلیل اندازه کوچک تخم مرغ های تولیدی ان چنانچه این تخم مرغ ها برای جوجه کشی استفاده شوند وزن جوجه های اسنحصالی هم کم خواهد بود. این جوجه ها نسبت به شرایط نامناسب روزهای اول عمر حساس هستند و محرومیت از آب و غذا ، رطوبت و دمای نامطلوب در ساعات اولیه پس از تولد و حمل و نقل بر روی جوجه های فوق تاثیر بیشتری میگذارد.

جوجه های مادران سبک نیز ممکن است در 3 یا 4 هفته ابتدای عمر وزن کمتری نسبت به جوجه های مادران مسن تر نشان دهند.

سن مادر در مورد بیماری هایی که بر علیه آنها واکسینه میشوندو این بیماری ها برای جوجه های تولیدی آنها خطرناک است از جهت دیگری اهمیت پیدامیکند. از آنجاکه در مورد برخی از بیماری ها مادران در سن حدود 18 هفتگی واکسن کشته یا غیرفعال دریافت میکنند در صورتی که مصرف این واکسن ها تکرار نشود یا چالش طبیعی مناسبی صورت نگیرد ، این انتظار وجود دارد که با افزایش سن مادران از میزان پادتن های انتقال یافته به جوجه ها کاسته شود . البته ارزیابی این مساله تنها با الاع از سن مادران صورت نمیگیردو روشهای خاص خود را طلب میکند.

ارتباطی نیز بین سن مادر و انتقال بعضی مواد مغذی ( ویتامینها ) به تخم مرغ مشاهده شده است.

 

  1. وزن

پس از سن مادران مطلب مهم دیگری که در برگه بهداشتی جزو اطلاعات مکتوب به شمار میرود میانگین وزن جوجه هاست.

آنچه به عنوان میانگین وزن ثبت شده است مربوط به ساعات اولیه تولد جوجه ها و پیش از انتقال آنها به مزرعه پرورش است . در صورت عدم تطبیق نتایج وزن گیری در ابتدای ورود جوجه به مزرعه با آنچه در برگه قید شده است نبایستی از تاثیرات انتقال بخصوص در شرایط نامطلوب غافل بود. معمولا به ازای هر 10 ساعت که از تولد جوجه سپری میشود در صورتی که دسترسی به آب و غذا وجود نداشته باشد انتظار میرود حدود 1 گرم از وزن آن کاسنه شود.

 

  1. برخی عوامل بیماری زای قابل انتقال از مادران

بعضی عوامل بیماری زای مهم که قادر هستند در صورت حضور در گله مادر به جوجه های آنها انتقال یابند نیز در برگه بهداشتی ثبت شده است . که از این عوامل بیماری زا  مایکوپلاسما گالی سپتیکوم، مایکوپلاسما سینویه ، سالمونلا پلوروم و برخی از سالمونلا های پاراتیفوئیدی که فراوانی بیشتری دارند مانند سالمونلا انتریتیدیس میتواند از نظر مثبت و منفی بودن در برگه بهداشتی ثبت شده باشد.

 

  1. پادتن های مادری

پس از مطالبی که در گروه اطلاعات مکتوب درباره برخی از عوامل بیماری زای قابل انتقال از مادران به جوجه ها گفته شد میبایست به ایمنی مادری منتقل شده به جوجه ها نیز در این گروه از اطلاعات موثر در انتخاب جوجه پرداخته شود.

دستگاه ایمنی مادر از ابتدای تولد تا زمانی که به سن تولید تخم مرغ میرسدبا عوامل پادگنی بسیاری مواجه گردیده و به آنها پاسخ میدهد. تعدادی از این پادگن ها در قالب واکسن و به دنبال واکسیناسیون های مکرر به پرنده معرفی میشوند و تعداد بسیار بیشتری نیز متعاقب چالش طبیعی دستگاه ایمنی مادر را به پاسخ طبیعی وادار میکنند .

در مقابل تعداد زیادی از عوامل بیمکاری زا در بدن پرنده مادر پادتن تولید میشود که طبیعتا تمامی این پادتن های تولید شده در جای خود میتوانند برای حفظ سلامت پرنده مفید و حتی ضروری باشند اما دامنه محدودتر امراضی که در طول 1 یا 2 هفته ابتدای عمر جوجه ها برای انها خطر آفرین هستند باعث گردیده است که انواع محدودتری از پادتن های مادری برای ثبت در برگه بهداشتی مد نظر باشد.

برونشیت عفونی ، بیماری بورس عفونی ، نیوکاسل و در مناطقی که آنفولانزای تحت حاد پرندگان نیز وجود دارد این بیماری ها جزو مهمترین امراضی هستند که مادران بر علیه آنها واکسینه شده و حفاظت جوجه در برابر آنها توسط ایمنی مادری در هفته های نخستین زندگی جوجه های گوشتی اهمیت دارد .

وجود پادتن های مادری در برابر این عوامل بیماری زا احتمال درگیری جوجه ها پیش از دریافت اولین نوبت واکسن را در مورد آنهاکاهش میدهد و در عین حال با به تاخیر انداختن سن نوبت های اول واکسیناسیون بر علیه این بیماری ها بر کارایی واکسیناسیون می افزاید.

میزان محافظتی که این پادتن های مادری ایجاد میکنند به کیفیت و کمیت آنها بستگی دارد.

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی