پرورش بلدرچین
پرورش بلدرچین
پرورش بلدرچین با توجه به سرمایه گذاریهای انجام گرفته در سالیان اخیر پیشرفت قابل ملاحظه ای نموده بطوریکه هم اکنون در ایران نژادهای گوناگونی از این پرنده پرورش داده می شوند.
هم اکنون نیز تراکم مزارع پرورش بلدرچین بیشتر در نقاط مرکزی ایران بوده و این نقاط از قطبهای مهم پرورش بلدرچین در ایران به شمار می روند مانند مرکزی،یزد و تهران
به ادامه مطلب بروید
بلدرچینها دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که آنها را از سایر طیور متمایز کرده این ویژگیها عبارتند از:
1- سرعت بالای رشد در این پرنده بسیار قابل توجه و در حدود 2.5 تا 3.5 برابر سایر طیور است و در دو ماهگی به 20 برابر وزن اولیه خود رسیده در حالیکه مرغ در این مدت به 14 برابر وزن تولدش می رسد
2- سن پائین بلوغ جنسی: این پرندگان در 6-5 هفتگی قادر به تخمگذاری شده و در 8-7 هفتگی به بلوغ کامل جنسی رسیده.
3- فاصله نسلی کوتاه، که اعمال برنامه های اصلاح نژادی را در آنها به خوبی امکان پذیر می سازد.
4- میزان تخمگذری بالا، بلدرچینها به طور وحشی سالانه در حدود 80 – 60 عدد تخم می گذارند اما در اسارت و با اعمال برنامه های مدیریتی قوی در زمینه تغذیه و نوردهی مصنوعی می توانیم این رقم را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش داده و به عدد 250- 150 عدد تخم در سال دست پیدا کنیم
ویژگیهای عمومی بلدرچین |
||
واحد |
میانگین |
مشخصه |
درجه سانتیگراد |
42/15-42/75 |
دمای بدن |
درجه سانتیگراد |
20-30 |
دمای محیطی مورد نیاز |
درصد |
45-70 |
رطوبت محیطی مورد نیاز |
تعداد در دقیقه |
500-600 |
تعداد ضربان قلب |
گرم در روز |
25-30 |
متوسط مصرف خوراک |
2n |
78 |
تعداد کروموزومها |
روز |
15-18 |
دوره جوجه کشی |
سانتیمتر مربع به ازا هر پرنده |
400 |
میزان فضای مورد نیاز |
نژادهای بلدرچین :
1. نژادهای ژاپنی :
1. Pharach(وحشی):
این پرنده رنگهای پر مخلوط دارد. همراه با رنگهای سیاه و سایه های مختلف که تفرق رنگ قهوه ای را دارا می باشند. در بلدرچین نر صورت و بدن قهو های و گلو و قسمت بالای سینه دارچینی رنگ می باشد. در ماده صورت و گلو و قسمت بالای سینه دارچینی روشن با رنگ سیاه است در حالیکه قسمت پایینی سینه خرمائی رنگ میباشد.
2. Engilish White:
نوعی بلدرچین با پرهای سفید که قسمتهایی از آن سیاه
می باشد .
3. Manchurian Golden
پرنده های به رنگ طلائی یا رنگ گند می هستند.
4. Tuxedo
این بلدرچین از نوع بلدرچین دو رنگ است.
سطح شکم و گردن و صورت سفید و بقیه قسمتها قهوه ای
است .
2. نژاد آمریکایی:
Bob white:
از نظر بزرگی چثه از همتای ژاپنی خویش بزرگتر بوده ولی گوشت آن به لذیذی نوع ژاپنی نیست.
دمای سالن پرورش :
دمای مورد نیاز پرنده در سنین مختلف |
|||||||
هفته |
اول |
دوم |
سوم |
چهارم |
پنجم |
ششم |
هفتم |
دما(درجه سانتیگراد) |
37 |
34.5 |
32 |
29.5 |
24.5 |
22 |
21.5 |
رطوبت سالن پرورش:
3. رطوبت فوق العاده مهم بخاطر جنب جوش زیاد
4. کمبود رطوبت باعث سختی تنفس در پرنده
5. ضعف پرها و کند شدن فرآیند پردرآوری
6. افزایش رطوبت باعث بیماری های میکروبی و انگلی
7. استاندارد % 45 تا 70 %
8. رطوبت %10 تا 30 % برای بستر
نور سالن پرورش:
1) طبیعی
2) مصنوعی
· ارتفاع لامپها از سطح بستر بایستی 1.7 تا 2 متر
· فاصله میان آنها در حدود 2.25 تا 2.5 متر
· فاصله لامپها تا دیوار 1.25 متر
· در سیستم قفس لامپها باید حدود 0.6 متر با قفس
· نور در سالن پرورش در دو هفته اول باید به صورت تمام وقت یعنی 24 ساعته باشد. پس از آن مدت 12 ساعت در روز سالن روشن خواهد بود.
نوردهی برای گله های بلدرچین گوشتی |
||
سن(هفته) |
شدت نور (لوکس) |
طول روشنایی (ساعت) |
1 |
60 |
24 |
2 |
70 |
24 |
3 |
10 |
24 |
4 |
10 |
24 |
5 |
10 |
17 |
6 |
10 |
14 |
نوردهی برای گله های مادر و تخمگذار |
||
سن(هفته) |
شدت نور (لوکس) |
طول روشنایی(ساعت) |
1 |
70 |
24 |
2 |
60 |
12 |
3 |
60 |
12 |
4 |
10 |
24 |
5 |
10 |
24 |
6 |
10 |
14 |
7 |
10 |
16 |
هفته 8 به بعد |
10 |
18 |
سیستم قفس:
· هزینه ثابت بیشتر نسبت به سیستم بسترنیاز دارد
· بلدرچین های تخم گذار در اجتماعات 20 تا 30 قطعه ایی به بالا محصولات بهتر و بیشتری تولید می کنند
· بیشتر از 50 بلدرچین مفید نمی باشد بخاطر عدم کنترل بیماریها
· بهترین ابعاد برای تعداد 25قطعه قفسهایی در اندازه حدودا 60*60 سانتی متر و ارتفاع مناسب 25 تا 30 سانتی متر می باشد
انواع قفس ها :
· منبری (کالیفرنیایی) :
کود در کف سالن ریخته شده و یا درون گودالی که در کف در نظر گرفته شود ریخته می شود این گونه فقس ها برای پرورش بلدرچین در واحد های صنعتی ونیمه صنعتی توصیه نمی شود
· طبقه ایی ( آپارتمانی ) :
کود درون سینی یا نوار نقاله زیر هر طبقه ریخته می شود و به طور اتوماتیک و یا دستی تخلیه می شود .این نوع از قفس بلدرچین مناسب ترین حالت برای پرورش بلدرچین می باشد .
مشخصات قفس ها :
· شبکه های کف قفس در هر نوع آن باید به ابعاد 1/5 – 1 سانتی مترواما شبکه سقف و دیواره ها 4 * 2/5 و یا 5 * 2 سانتی متر بهتر است
· جهت سرازیر شدن تخم ها ، کف باید با زاویه 15 درجه ساخته می شود
· به منظور جلوگیری از شکستن تخم ها در اثر برخورد با جدار شبکه فلزی، سرتاسر شبکه محل تجمع تخم ها با ابر پوشانده می شود
· پرورش بلدرچین بصورت گروههای بزرگ نیز در داخل قفس امکان پذیر می باشد ، اما تراکم آنها نباید از 50 قطعه بیشتر باشد .
· بازاء هر 25 قطعه بلدرچین = 30*60*60
· بازاء هر 50 قطعه بلدرچین = 30*120*60
· بمنظور کنترل و جلوگیری از امکان جست و خیز و پرواز و ایجاد زخم ارتفاع قفس ها نباید بیشتر از 30cm باشد.
تولیدمثل بلدرچین:
· جهت اینکار از دستگاههای جوجه کشی استفاده می شود
· اگر بازاء 3 – 2 ماده باید یک نر در نظر گرفته شود . در واقع شانس نطفه دار بودن تخم ها افزایش می یابد
· بلدرچین های مادر خریداری شده نباید بیشتر از 3 – 2 هفته سن داشته باشند
· تولید تخم در روزهای 60 – 56 تخمگذاری به اوج خود می رسد .
· در صورت افزایش مدت زمان روشنایی از فروردین لغایت شهریور 100- 50 تخم می گذارند پس از این مدت وارد تولک 1.5 ماهه می شوند
· شرایط ایده ال نوردهی و ایجاد روشنایی در سالن 18 – 14 ساعت در روز می باشد
· اگر تعداد تخم تولید شده کمتر از ظرفیت ماشین جوجه کشی باشد می توانیم تخم های بدست آمده را تا 15 – 10 روز در شرایط مناسب یعنی در دمای 18 – 16 درجه سانتی گراد و رطوبت 80 – 75% نگهداری گرد
· در تولید جوجه بلدرچین توسط ماشین جوجه کشی رعایت 4 شرط دما ، رطوبت و تهویه مناسب و جابجا کردن الزامی است
· تخم بلدرچین بعد از 14 روز هچ می شود
· دمای ماشین جوجه کشی بایست 37.7درجه سانتی گراد باشد اما دو روز آخر درجه حرارت جوجه کشی کاهش داده می شود .
· در 14 روز اول تخم های داخل ستری بلافاصله هر 4 – 2 ساعت یکبار و یا حداقل روزی 5 بار با زاویه 108 درجه جابجا می شوند اگر این کار توسط دستگاه و به صورت اتوماتیک باشد بازاء هر یک ساعت یکبار انجام خواهد گرفت
مدت زمان (روز) |
رطوبت (درصد) |
دما (سانتیگراد) |
دوره جوجه کشی |
1 الی 14 |
80 - 76 |
37.7 |
ستر |
14 الی 17 |
80 |
37.5 |
هچر |
تغذیه بلدرچین :
مهمترین بخش هر فارم پرورش بلدرچین تغذیه و جیره غذایی آن می باشد که بیشترین هزینه جاری را به خود اختصاص می دهد
دوره های پرورش بلدرچین را می توان به 3 قسمت استارتر ( 3 – 0هفته ) و رشد Grower) سن 5 – 4 هفتگی ) و تخمگذار یا مادر (6 هفته به بعد ) تقسیم کرد.
برای دوره های استار تر به یک جیره با پروتئین 23% و در حدود 2750 کیلو کالری بر کیلوگرم انرژی نیاز است
در مرحله رشد به 21% پروتئین و2750 کیلو کالری انرژی نیاز هست
در دوره تخم گذاری به 2650 کیلو کالری انرژی و 19% پروتین نیاز دارد.
جدول احتیاجات غذایی پرنده |
|||
احتیاجات غذایی |
هفته 0-3 |
5 - 4 هفته |
بالغ |
انرژی kcal/kg |
2750 |
2750 |
2750 |
سدیم (%) |
0.2 |
0.2 |
0.2 |
IU/kg) ویتامینA |
10000 |
10000 |
10000 |
(IU/kg) ویتامینD3 |
1250 |
1250 |
1250 |
(Iu/kg) ویتامبنE |
50 |
50 |
50 |
(mg/kg) ویتامینK |
3 |
3 |
3 |
ویتامین B12 |
0.005 |
0.005 |
0.005 |
تیامین mg/kg |
4 |
4 |
4 |
آرژنین(%) |
1.57 |
1.39 |
0.99 |
لیزین (%) |
1.4 |
1.24 |
0.73 |
هفته |
وزن پرنده بر حسب گرم |
میزان دان مصرفی در هفته (گرم) |
1 |
6-8 |
60 |
2 |
52 |
95 |
3 |
102 |
100 |
4 |
144 |
110 |
5 |
196 |
115 |
6 |
236 |
125 |