کنجاله کانولا – منداب ( brassica – rape seed meal ) به عنوان پروتئین گیاهی در تغذیه دام
کنجاله کانولا – منداب ( brassica – rape seed meal ) به عنوان پروتئین گیاهی در تغذیه دام
کنجاله های حاصل از واریته های منداب کانادایی را کانولا مینامند . منداب از خانواده ی چلیپائیان بوده و به منظور دستیابی به روغن موجود در آن کشت میگردد. در گذشته منداب کمتر مورد توجه بود که علت آن وجود مواد ضد تغذیه ای مانند اسید اروسیک در روغن ، گلوکوزینولات و مایروزیناز در کنجاله آن است.
به ادامه مطلب بروید
کانولا از واریته های اصلی (دانه) منداب (کلزا و یا کام روغنی) مشتق شده ولی به دلیل عملیات اصلاح ژنتیکی ، ترکیب آن تغییر کرده و مقدار بالای مواد گواتر زا و اسید اروسیک که دو مادهی زیان آور موجود در واریته های منداب بوده است به مقدار زیادی در کانولا کاهش یافته است.
واریته جدید کانولا به نام واریته دو صفر حاوی مقدار بسیار ناچیز اسید اروسیک و گلوکوزینولات میباشد که برای خوراک دام قابل استفاده میباشد . در صورتی که در گذشته از کنجاله کلزا در تغذیه دام استفاده نمیشد.
کنجاله کانولا از نظر لیزین فقیر ولی متیونین آن بیشتر از کنجاله سویا است. از نظر تعادل اسید های آمینهضروری با پروتئین کنجاله سویا برابری میکند.بوی آن شبیه بوی کلم است.
تخم منداب حاوی آنزیم مایروزیناز (myrosinase ) است. این آنزیم موجب تجزیه تیوگلوکوزیدهای موجود در دانه به ایزوتیوسیانات ها و یک ماده گواتر زای قوی موسوم به گواترین میگردد. گواترین دارای فعالیت تیروتوکسیک یا گواترزایی می باشد . این ماده یگ گلوکوزینولات است و باعث اختلال دراعمال طبیعی غده تیروئید میگردد. کنجاله کانولا دارای مقادیر نسبتا زیادی سیناپین میباشد.یکی از محصولات نهایی حاصل از تجزیه سیناپین در دستگاه گوارش تری متیل آمین میباشد. این ماده عامل طعم ماهی در تخم مرغ است.