اندومتریت (endometritis ) در گاو
اندومتریت (endometritis ) در گاو
التهاب اندومتریوم رحم را اندومتریت گویند.
ارگانیسم هایی که وارد رحم میشوند و التهاب ایجاد میکنند از چند طریق وارد رحم میشوند که عبارتند از :
1. همراه با جفت گیری
2. همراه با تلقیح مصنوعی
3. بعد از زایش و در زمان باز بودن سرویکس
به ادامه مطلب بروید
عوامل مستعد کننده :
جفت ماندگی – سخت زایی – بالانس نبودن جیره خشکی – زایمان زودرس- گاوهای پر تولید – گاوهای چاق – کمبود کلسیم تحت بالینی
در اندومتریت حیوان هیچگونه علائم بالینی ندارد و در زمان رکتال رحم به حالت طبیعی و نرمال خود برگشته است و قطر شاخ ها ، ترشحات رحمی و ... طبیعی می باشد.
روش های تشخیص اندومتریت :
1. روش shell down
در این روش واژن و ولوا را ضدعفونی کرده و دست را وارد واژن کرده و ترشحات را از پشت سرویکس خارج کرده و چک میکنیم و از لحاظ خصوصیات ظاهری به 4 دسته تقسیم بندی میکنیم :
· درجه صفر : ترشحات شفاف
· درجه یک : ترشحات کدر
· درجه دو : ترشحات چرکی زرد رنگ همراه با لخته
· درجه سه : بیش از 50 درصد ترشحات چرک و موکوس آن کم است.
2. کشت باکتری
3. بیوپسی از رحم
4. سیتولوژی رحم
عوارض اندومتریت :
1. به دلیل اینکه اندومتریوم دارای التهاب است تخمک لقاح یافته نمیتواند به اندومتریوم بچسبد و لانه گزینی اتفاق نمی افتد و تخم از بین میرود.
2. در زمان اندومتریت تخمک گذاری انجام نمیشود.
3. تعداد روزهای باز افزایش می یابد.
اندومتریت تحت بالینی هم وجود دارد که rate آبستنی را کاهش میدهد و در این مورد ترشحات شفاف است و هیچ نشانه ای وجود ندارد و باید برای تشخیص از کشت و بیوپسی استفاده کرد.
در صورتی که در روزهای 25 تا 35 بعد از زایش از رحم نمونه گیری شود و تعداد نوتروفیل ها بیش از 18 درصد باشد اندومتریت تحت بالینی وجود دارد .
درمان :
1. تزریق داخل رحمی آنتی بیوتیک هایی مثل OTC ، سولفانامید ها ، سفالوسپورین ها ، پنی سیلین ها
2. درمان عمومی با آنتی بیوتیک
3. هورمون تراپی
در 30 روز اول بعد از زایش از پنی سیلین ها برای تزریق داخل رحمی استفاده نمیشود چون باکتری های رحم پنی سیلیناز ترشح میکنند و تاثیر دارو از بین میرود و بهتر است در 30 روز اول از OTC استفاده شود.
در صورتی که جسم زرد روی تخمدان باشد و اندومتریت درجه یک باشد میتوان از 2 تزریق PGF2 آلفا به فاصله 14 روز برای درمان استفاده کرد.
در صورتی که جسم زرد روی تخمدان باشد و اندومتریت درجه دو باشد 2 تزریق داخل رحمی انجام داده و همزمان یک تزریق PGF2آلفا انجام داده و بعد از 14 روز رحم را چک کرده اگر درمان نشده باشد میتوان مجددا تزریق داخل رحمی انجام داد و در صورتی که خفیف شده باشد یک تزریق PGF2آلفا انجام میدهیم.
در صورتی که جسم زرد روی تخمدان باشد و اندومتریت درجه سه باشد 2 تزریق داخل رحمی انجام داده و همزمان یک تزریق PGF2آلفا انجام داده و 7 روز بعد مجددا تزریق داخل رحمی انجام داده و 7 روز بعد PGF2آلفا تزریق میگردد.
در صورتی که جسم زرد روی تخمدان نباشد و اندومتریت درجه یک باشد GnRh تزریق میشود تا تخمدان فعال شده و بعد از 10 – 12 روز PGF2آلفا تزریق میگردد.
در صورتی که جسم زرد روی تخمدان نباشد و اندومتریت درجه دو باشد 2 تزریق داخل رحمی انجام داده و همزمان GnRh تزریق میگردد و از مکمل های ویتامینی و معدنی برای حیوان استفاده کرده و بعد از 2 هفته رحم را چک کرده در صورت تمیز بودن ترشحات PGF2آلفا تزریق میگردد
کنترل :
مدیریت گاوهای دوره خشکی - بهداشت جایگاه – بهداشت زایشگاه – تنظیم جیره – اضافه کردن مکمل ها به جیره
برای تهیه محصولات دامپزشکی و دامپروری ، کتابها و فیلم های آموزشی از قسمت زیر استفاده کنید.