عوامل ضد مغذی پروتئینی در خوراک طیور( باز دارنده های پروتئاز)
عوامل ضد مغذی پروتئینی در خوراک طیور( باز دارنده های پروتئاز)
· محدودکننده تریپسین و کیموتریپسین :
محدود کنندهای تریپسین به نامهای محدود کننده سویا (اولین بار در این منبع غذایی کشف گردید) و یا محدود کننده کنیتز (اولین کسی این ماده ضد مغذی را کشف کرد) خوانده می شوند.
در لگوم ها خصوصا سویا ، باقلا و لوبیا خام وجود دارند.
مصرف سویای خام باعث کاهش رشد در حیوان می شود که علت آن وجود عناصر ضد مغذی است که موجب اختلالاتی در هضم و جذب منابع پروتئینی می شود.
به ادامه مطلب بروید
عدم تعادل در الگوی اسید های آمینه که جذب می شوند بعلت کند شدن روند آزاد سازی اسیدهای آمینه ضروری نظیر متیونین و یا دفع اسید آمینه گوگرد دار سیستئن به موجب دفع آنزیم های تریپسینوژن وکیموتریپسینوژن
مکانیسم اثر منفی محصول جنبی تریپسین در تحریک فعالیت پانکراس :
بطور کلی چگونگی ترشحات پانکراس توسط یک مکانیزم اثر منفی محصول جنبی منفی (Negative feedback mechanism) کنترل می شود که در آن ترشحات حاصله از پانکراس توسط سطح تریپسین در روده مشخص می گردد. با کاهش سطح تریپسین در دئودنیوم (Dudenum) به علت تشکیل ترکیبات پیچیده حاصله از ترکیب تریپسین با بازدارنده ها، پانکراس مجبور به ترشح بیشتر آنزیم می گردد. هورمون کوله سیستوکینین (Cholcystokinin)که از موکوس روده ترشح می شود به عنوان یک واسطه عمل می نماید.
روشهای خنثی کردن بازدارنده های پروتئاز در مواد غذایی :
-
اصلاح نژاد:کانولا که واریته اصلاح شده منداب است
-
روشهای شیمیایی : افزودن آنزیم, خیساندن در محلولهای نمکی , اسیدی
-
روشهای فیزیکی – مکانیکی: جدا کردن بوسته
-
تغذیه ای : اضافه کردن ید به منابع حاوی گلوکوزینولاتها
-
انبارداری : نگهداری سورگوم در ........
-
روشهای حرارتی : تست کردن - پختن - جوشاندن در آب- تشعشع با گاما- مادون قرمز-میکروویو - تست کردن خشک
قابلیت اثر گذاری این روشها به مقدار رطوبت ، اندازه اجسام ، شدت دما و مدت زمان حرارت دهی بستگی دارد.
برای تهیه محصولات دامپزشکی و دامپروری ، کتابها و فیلم های آموزشی از قسمت زیر استفاده کنید.