پوشش پر در بدن پرندگان
سه شنبه, ۲۴ فروردين ۱۴۰۰، ۰۹:۳۹ ق.ظ
پوشش پر در بدن پرندگان
پوشش بدن طیور از پر، پوست ویک بافت پوششى فلسى شکل که تکامل یافت هتر از پوست خزندگان است تشکیل شده است.
پرها پوشش پر در پرندگان را می توان عامل تکاملى پرندگان، بیشتر قسمت هاى فلسى خزندگان تبدیل به پر شده است. هم پر و هم فلس از پروتئین مشابهى به نام کراتین ساخته شده اند.
پرها وظایف متنوعى دارند:
- به پرواز کمک می کنند.
- به حفظ درجه حرارت بدن کمک میکنند.
- پرنده را از برف وباران حفظ می نمایند.
- پرنده را درمقابل صیادان استتار می کنند.ب
- اعث جذابیت پرنده در بین پرندگان همان گروه میشوند.
به ادامه مطلب بروید
معمولاً سه نوع پر در بدن پرندگان قابل تشخیص است :
- پرهاى بزرگ یا شاه پرها: این پرها از خارج، بدن پرنده را پوشانیده اند ودر زیر آن ها پرهاى دیگرى قرار گرفته است. پرهاى بال ودم جزء این دسته به شمار مى روند. تعداد پرهاى بزرگ کم است وبسته به نژاد وجنس وگونه متفاوت مى باشد. پرهاى بزرگ داراى یک شاخه اصلى(Quill) مى باشد که در قسمت پایین تو خالى و در قسمت بالا توپر است. قسمت تو خالى آن پایه پر(Calamus) نام دارد وقسمت توپر آن بدنه پر(Rachis) نامیده مى شود. قسمت توپر از دو طرف داراى شاخه هاى فرعى است که به آن ها ریش(Barber) می گویند. از هر یک از این ریش ها شاخه هاى فرعى دیگرى به موازات هم از دو طرف جدا شده که به هریک از آن ها ریشک(Barbules) می گویند. شاخه هاى فرعى در قسمت انتهایى خود داراى انشعابات کوچک ترى می باشند .
- پرهاى کوچک یا پوش پر: این پرها معمولاً تمام بدن را فرا می گیرد واغلب، پرهاى بزرگ در بعضى قسمت ها روى آن ها را مى پوشاند (مانند بال ها(. وظیفه این پرها حفظ وپوشش بدن است وتعداد آن ها فوق العاده زیادتر از پرهاى بزرگ است.
- پرهاى سوزنى شکل: این پرها در زیر پرهاى کوچ کتر قرار گرفته و داخل فولیکول کوچکى درلایه اپیدرم پوست بدن فرو رفته است.پرها از مجارى مخصوصى در پوست بنام مجراى پر Perylae تشکیل می شوند. این مجارى وحفره ها درتمام نواحى بدن وجود دارد. اولین آثار بوجود آمدن این مجارى در پنجمین روز زندگى جنینى پدیدار مى شود. هر پر در یک فولیکول که در پوست جنین قرار دارد شروع به تشکیل می کند در داخل این فولیکول ها پرهاى اصلى تشکیل مى شود. پرهاى اصلى از یک لکه در قاعده فولیکول منشاء می گیرند و به مرور رشد آن زیاد و از پوست خارج مى شود، بطورى که پس از مدتى پرها قابل رویت مى گردند و بتدریج بر رشد این پرها اضافه می گردد وقسمت هاى مختلف پر فرم می گیرند وتشکیل می شوند. تغذیه پرها در پوست توسط مویرگ هاى خونى انجام مى شود این مویرگ ها در هنگامى که پر هنوز میله اى است زیادتر وطولان ىتر مى باشد ولى به مرور که قسمت هاى دیگر پر تشکیل مى شود کوتا هتر میگردند.اولین آثار تشکیل رنگدانه هاى پردر جنین پس از 80 ساعت ظاهر می شود این رنگدانه ها در جرم پرها جاى می گیرند وطى مرحله تشکیل شدن پرها به قسمت هاى مختلف پر مانند ساق اصلى، ریش، ریشک و ریشک هاى فرعى مى روند وسبب رنگین شدن پرها می گردند. علت تنوع رنگ پرها وجود رنگدانه هاى مختلف و همچنین طرز قرار گرفتن آن ها مى باشد.پرها حدود 4 تا 6 درصد وزن بدن طیور را تشکیل میدهند.